Vaření v páře

Vyznáváte zdravý životní styl? A vaříte v páře? Tento alternativní způsob přípravy pokrmů je považován za jeden z nezdravějších, protože díky páře si připravované pokrmy zachovají ty nejlepší nutriční hodnoty.

Některé potraviny vařené v páře si zachovají až o 50% více vitamínů než když jsou vařeny klasickým způsobem. Díky tomu, že se nelouhují ve vodě, zůstává intenzivní i jejich chuť a barva. Například u zeleniny zůstane veškerá „šťáva“ uvnitř. Příprava jídla v parní troubě nevyžaduje použití tuku ani příliš koření nebo soli – díky tomu jsou pokrmy i lehce stravitelné.

 

Další výhodou je možnost přípravy více druhů jídel a příloh najednou, a to bez mísení jejich chutí a vůní či snadná údržba odnímatelných částí trouby. A v neposlední řadě je to i znatelné snížení času a nákladů na vaření, takže vaříte ekonomicky. V parní troubě si můžete připravit polévky, maso, ryby, zeleninu, vegetariánská jídla, knedlíky, rýži, ovoce i dezerty.

Pokud chcete něco udělat pro své zdraví, naučte se vařit v páře. Výhody vaření v páře  ocení nejen zastánci zdravé výživy, ale i labužníci a ti, kteří musí dodržovat určitý dietní režim.

7 DŮVODŮ PROČ VAŘIT V PARNÍ TROUBĚ:

 

VITAMÍNY A ŽIVINY
Pára je nejšetrnější způsob tepelného zpracování potravin. Zachovává většinu vitamínů, minerálů a stopových prvků v pokrmu. Člověk si tak neservíruje prázdné kalorie tzv. „mrtvou stravu“. Tím, že potraviny nepřijde do styku s vařící vodou, minimalizují se ztráty vitamínů a živin vyluhováním.
TVAR, VŮNĚ A CHUŤ
V parní troubě si jídlo udrží intenzivní chuť,  vůni a původní tvar. Maso zůstane šťavnaté, zelenina se nemění v beztvarou kaši.
BEZ OLEJE A TUKŮ
Pokud je přímo nevyžadujete, lze menu připravit i bez oleje a tuků. Příprava jídla v páře je tak velmi vhodná pro různé dietní režimy.
POKRM SE NEŘIPALUJE
Stalo se Vám, že jste se od plotny na chvíli vzdálili a už se linul po domě kouř spáleného oběda? V parní troubě máte jistotu, že se pokrm nepřipálí.
VELMI SNADNÁ ÚDRŽBA
Připáleniny v parní troubě nemají šanci. Údržba vnitřního prostoru trouby je velmi snadná. Čistoty dosáhnete pomocí vlhkého hadříku a roztoku vody s octem.
NEPOZNÁTE, ŽE JE OHŘÁTÉ
Kolikrát není možné sníst oběd nebo večeři čerstvě uvařené? Ohřáté jídlo je většinou bez chuti, občas i oschlé a bez tvaru. Pokud Vám někdo ohřeje vychladlé nebo zmražené jídlo v parní troubě, nepoznáte, že je ohřívané a ne právě uvařené.
NEMÍSÍ SE CHUTĚ ANI VŮNĚ
V klasické troubě neděláte maso a dezert zároveň. Sladké by načichlo od slaného. V parní troubě se vůně ani chutě nemísí.

 
Femina Tip:
Vyzkoušejte třeba novinku parní troubu s grilem Concept PT5110 Vitastyle. Její výhodu je především možnost kombinace parního vaření s grilem – o kuře s křupavou kůrčičkou tedy rozhodně nepřijdete. Další ceněnou funkcí této parní trouby je rozmrazování. Pára rozmrazuje potraviny šetrně při poměrně nízké teplotě, takže ani při časově delším rozmrazování nedochází k vysušování potravin a snižování jejich šťavnatosti. Tato moderní parní trouba nabízí 22 programů (18 předvolených a 4 manuální) a kromě standardních funkcí je vybavena i akustickou signalizací, dětským zámkem a bezpečnostním uzavíracím systémem dvířek.

 

10.10.2008 12:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist