Femina.cz » Magazín » Hubnutí » Super Dieta 5:2, která funguje a tři skvělé recepty navrch

Super Dieta 5:2, která funguje a tři skvělé recepty navrch

Super Dieta 5:2, která funguje a tři skvělé recepty navrch

Magazín: Hubnutí | autor: Marta Dostoupilová | vydáno 17. 03. 2015

Možná jste už slyšeli o dietě, která lze nejvýstižněji vyjádřit čísly 5:2. Spočívá totiž v tom, že pět dnů v týdnu jíte zcela běžně a v ničem se neomezujete, dva dny pak trochu strádáte a máte omezený příjem kalorií. Přísahají na ni hollywoodské hvězdy, ale i někteří lékaři. Drží ji stovky tisíc lidí a opravdu funguje!

Co jíst během dvou „chudých“ dní, kdy se doporučuje denní kalorický příjem pro ženu 2100 kJ a pro muže 2512 kJ?

  • Bílkoviny: zejména libové kuřecí a krůtí maso, ořechy a luštěniny.
  • Zeleninu: neomezeně, doporučuje se fenykl, špenát, kapusta, salát, rajčata, papriky.
  • Ovoce: všechny citrusy, zejména mandarinky, které obsahují látky chránící před obezitou, grep (obsahuje málo kalorií), dále vodní meloun, jablko, borůvky (podle nových průzkumů štěpí tuky).
  • Sacharidy: vynechte těstoviny a brambory, nahraďte je hnědou rýží, quinoou, kuskusem či bulgurem.
  • Mléčné produkty: volte ty s nízkým podílem tuku.

10 pravidel pro hubnutí

  1. Zvažte se, změřte i obvod pasu. Vše si zapište.
  2. Veďte si deník, kam si budete zapisovat vše, co sníte.
  3. Najděte si parťáka.
  4. Dietní jídla si připravte dopředu, v „chudých“ dnech nechoďte nakupovat potraviny.
  5. Čekejte, než se najíte, přepadne-li vás hlad, vyčkejte 15 minut, pokud neustoupí, najezte se.
  6. Buďte aktivní, a pokud vás honí mlsná, myslete na to, že si koláč dopřejete zítra.
  7. Za „hubené“ dny zvolte pondělí a čtvrtek, nevynechávejte snídani!
  8. Nepanikařte, pokud po nějaké době váha nepůjde dolů tak rychle. Myslete na to, že o to dlouhodobější bude výsledek.
  9. Řiďte se svými pocity. Pokud vám dieta nedělá dobře, přestaňte.
  10. Usmějte se na sebe a pogratulujte si. Každé zvládnutí „hubeného“ dne je výkon, který stojí za pochvalu.

10 Pravidel pro vaření

  1. Neomezujte tuky úplně, zeleninu je lepší konzumovat s kapkou olivového oleje, vitaminy pak tělo lépe vstřebá.
  2. Vařte na nepřilnavé pánvi.
  3. Vařte více na páře. Zeleninu omyjte, nechávejte na ni slupky.
  4. Některá zelenina je přínosnější vařená: mrkev, špenát, houby, chřest, papriky, rajské. Vařením se ale ztrácí vitamin C, proto také jezte dostatek zeleniny v syrovém stavu.
  5. Více vitaminu ze zelí či salátu tělo dostane, pokapete-li je citronovou či pomerančovou šťávou.
  6. Maso připravujte s kůží, ale jezte bez ní.
  7. Jídlo dochucujte chilli, balzamikovým octem, čerstvými bylinkami.
  8. Na polévku používejte zeleninový vývar, nezahušťujte bramborami, ale luštěninami.
  9. Pokud se nemůžete obejít bez cukru, používejte sirup z agáve či stévii.
  10. Jídlo před přípravou zvažte.

Módní trendy 2015: Síla květin se snoubí s military stylem

Módní trendy 2015: Síla květin se snoubí s military stylem

Jste romantičkou a nedáte dopustit na kytičky? Anebo vás láká vojenská barva khaki? Výhodou letoš...

Nemáte tušení, jak by takový jídelníček měl vypadat? Tak tady máte hned tři skvělé recepty, které se vám určitě budou hodit:

Máslová dýně s cuketou a rajčaty (1038 kJ na porci, recept pro dva)

  • 300 g cuket
  • 400 g dýně, oloupané
  • 10 cherry rajčátek
  • 6 černých oliv
  • šťáva z půlky citrónu
  • hlavička česneku
  • hrst čerstvého tymiánu
  • sůl, pepř

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do zapékacího kastrolku nalijte olivový olej, dejte do něj nakrájenou zeleninu a zalijte šťávou z půlky citrónu. Zapékejte 25 minut, servírujte se sýrem feta (+550 kJ).

Dušená čočka (1480 kJ na porci, recept pro dva)

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 2 bobkové listy
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce vinného octa
  • petrželka
  • citrón

Zeleninu nakrájíme na kostičky, orestujeme na troše olivového oleje. Přidáme bobkový list, osolíme, opepříme. Dusíme 5 minut. Poté přidáme propláchnutou čočku a sterilizovaná rajčata. Vaříme doměkka 20 minut, podle potřeby podléváme vývarem. Ze směsi vyjmeme bobkové listy, podáváme s nasekanou petrželkou.

Pikantní kastrůlek s fazolemi a chorizem (1125 kJ, recept pro dva)

  • 30 g choriza
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plechovka červených fazolí
  • plechovka rajčat
  • lžíce rajčatového protlaku
  • lžíce papriky
  • 2 lžíce vody
  • petrželka
  • sůl, pepř

Rozehřejte pánev, přidejte nakrájené chorizo, cibuli, česnek, vařte pět minut, poté přidejte fazole, rajčata, protlak a papriku, můžete přidat i chilli. Vařte 15 minut za občasného míchání, přidejte vodu. Můžete si k tomu dát kuskus (+500 kJ).

Foto zdroj: profimedia.cz, thinkstockphotos.com

Další články z rubriky

Komentáře (5)

Datum Autor Nadpis
24. 04. 2015 Dája Stále samá dieta (reakcí: 0)
18. 03. 2015 Nosislavačka dietka (reakcí: 1)
17. 03. 2015 stana1 - (reakcí: 1)
17. 03. 2015 lucik21 ... (reakcí: 0)
17. 03. 2015 glady ... (reakcí: 1)

Testy kosmetiky

Goldwell Lak na vlasy pro objem Stylesign Volume

Goldwell Lak na vlasy pro objem Stylesign Volume

Maximální fixace a dlouhotrvající objem!

Testy kosmetiky: Vlasová | vydáno 09. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Býk

09. 12. 2016 Horoskop Býk

Děti se dnes rozhodnou, že zkusí, jak odolná jsi. Ať udělají cokoliv, vždycky z toho bude parádní průšvih. Než začneš... Celý horoskop

Karta dne

Císař
Situace, kterou právě nyní řešíš, bude potřebovat logické myšlení, které je spíš vlastní mužům. Bylo by dobré, abys využila veškerou sílu a energii na dořešení a nebál...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Módní policie

Bydlete lépe s Living.cz

TOPlist