Pět mýtů o zdravém stravování

Myslíte, že když jíte nízkotučné jogurty a v restauraci si objednáte jen salát, tak jste vyzrála na zdravou výživu? Ne tak docela. Není všechno zlato, co se blýská, a každá potravina není tak zdravá, jak se tváří.

1. Mýtus: Čerstvé je lepší než mražené
Na mraženém ovoci a zelenině není nic špatného. Nezdravé jsou jen plechovky. Mražené ovoce někdy může dokonce obsahovat víc vitamínů než čerstvé, jelikož se zamražuje v sezóně, kdy je zralé. Plody z exotických krajů, které se k nám dovážejí na zimu, se sbírají předčasně a dozrávají teprve cestou. Domácí zmražené ovoce bývá proto zdravější než čerstvé z dovozu.

2. Mýtus: Salát je vždycky zdravou volbou
Saláty jsou obecně považovány za dietní jídlo a jako takové je nabízejí i řetězce rychlého občerstvení. Nenechte se napálit! Průměrný hamburger obsahuje okolo 250 kalorií a 10 procent tuku, zatímco nutriční hodnota salátu s grilovaným kuřecím masem se může vyšplhat na 380 kalorií a 23 procenty tuku! Zvláště pokud si libujete v majonézových zálivkách, konzumací salátů neděláte pro své zdraví a štíhlou postavu vůbec nic.

3. Mýtus: Nízkotučné výrobky jsou zdravější
Sušenky bez cukru nebo jogurty bez tuku se tváří jako dietní a zdravá forma pamlsků. Musíme si však uvědomit, že cukr i tuk se musí něčím nahradit, aby potravina držela pohromadě a chutnala sladce. Umělá sladidla a modifikované rostlinné oleje mají bohužel do zdravé výživy daleko a organismu mohou škodit víc než obyčejný třtinový cukr nebo máslo. V nízkotučných jogurtech často ani nenajdeme prospěšné bio kultury, které dělají jogurt jogurtem.
[[related]]
4. Margarín je lepší než máslo
Tato debata je stará jak margarín sám a spousta lidí dosud věří, že margarín obsahuje méně kalorií a rostlinné tuky v něm obsažené jsou zdravější než ty živočišné v másle. „Oleje v margarínech přitom často obsahují látky, které zvyšují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a snižují cholesterol prospěšný. Není to vždycky zdravá volba,“ říká zastánce másla a dietolog Keri Gans.

5. Pitím džusů si udržíme postavu
Ačkoli se džusy vyrábějí z čerstvého ovoce a obsahují spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů, dietní nijak nebývají. Plechovka coca coly obsahuje podobné množství cukru jako sklenička jablečného či pomerančového džusu. Dietologové proto nedoporučují vypít denně více džusu jak jednu sklenku, a měl by to být stoprocentní, nedoslazovaný. V případě velké žízně je můžeme naředit vodou.

25.11.2011 12:00| autor: Libuše Burger

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist