Osvěžující recepty ze zakysané smetany pro horké letní dny

Ať už chcete shodit pár kil do plavek nebo prostě jen nemáte v parném počasí chuť na těžká jídla, stojíte před otázkou, jak se ideálně stravovat a co vařit, abyste organismus zbytečně nezatěžovali a maximálně využili nabídku čerstvého ovoce a zeleniny.

Zeptali jsme se výživového poradce, Mgr. Martina Jelínka ze společnosti ATAC, jak vypadá zdravá, lehká a chutná letní strava:
Pokud si chcete nejen přes léto udržet či zlepšit postavu, vaše strava by měla být v první řadě pestrá a vyvážená. Samozřejmě, že není špatné si občas zahřešit, jde jen o to, aby se takové „úlety“ nestaly každodenní pravidelností. Platí pravidlo – čím více zeleniny v průběhu dne sníme, tím přijmeme větší objem nízkokalorické stravy a toto se projeví na celkové energetické bilanci. Nedílnou součástí jídelníčku by mělo být i ovoce – dvěma porcemi denně (v podobě dopolední i odpolední svačiny) doplníme tekutiny i rychlou energii. Základem úspěšné redukce hmotnosti je rozumný úbytek tuků ve stravě a omezení konzumace jakýchkoli sladkostí (včetně zmrzlin, které v horkých letních dnech lákají k „hříchu“). S večerním jídlem omezíme množství přílohy (těstoviny, brambory, pečivo, rýže) a v průběhu snídaně, oběda i večeře zajistíme dostatek kvalitních bílkovin (vejce, maso, luštěniny).

Ovocný salát s mandlemi
300 g čerstvého ovoce (jablka, ananas, meloun, hroznové víno, kiwi, banán, jahody atd.)
1 lžíce javorového sirupu
180 g zakysané smetany Yoplait 8 %
dvě hrsti na jemno nasekaných mandlí

Ovoce očistíme a nakrájíme na kousky. Zakysanou smetanu smícháme s javorovým sirupem a přelijeme přes nakrájené ovoce. Necháme vychladit a před podáváním posypeme mandlemi.

Svěží salát
1 svazek ředkviček
2 kedlubny
1 cibule
2 mrkve
1 lžíce řeřichy
1 lžíce pažitky
2 lžíce olivového oleje
1 lžička hnědého cukru
sůl
250 g zakysané smetany Yoplait 8%
1 lžička hořčice

Zeleninu očistíme a strouháme na hrubo. Zeleninu poté postupně přidáváme do mísy a lehce každou část osolíme. Na závěr zeleninu opepříme a zakápneme olejem. Zakysanou smetanu smícháme se solí, pepřem, hnědým cukrem a hořčicí. Podle hustoty můžeme přidat trochu vody. Zálivku přelijeme přes salát a důkladně promícháme. Před podáváním necháme salát uležet v chladničce a servírujeme s řeřichou a tmavým pečivem.

Zeleninový salát s cizrnou
130 g salátové okurky
1 červená paprika
1 cibule
180 g zakysané smetany Yoplait 11%
2 – 3 stroužky česneku (podle chuti)
280 g cizrny
sůl a pepř

Zeleninu nakrájíme na drobno a cibuli na menší kostičky. Zakysanou smetanu smícháme s rozdrceným česnekem, osolíme a opepříme. Cizrnu uvaříme podle návodu a necháme důkladně okapat. Poté ji promícháme s připravenou zeleninou a zalijeme smetanovou zálivkou. Před podáváním necháme salát vychladit.

Okurkový salát s koprem
Suroviny (4 porce):
2 větší okurky
Svatek kopru
200 g zakysané smetany Yoplait 11%
4 jarní cibulky
Svazek pažitky
Sůl a pepř
Sladká paprika
2 lžíce jablečného octa
2  lžičky moučkového cukru

Okurky zbavíme semínek a nakrájíme na tenké plátky. Poté je posypeme cca lžičkou soli, zakápneme lžící jablečného octa a 1 lžičkou moučkového cukru. Vše promícháme a necháme zhruba 30 minut v cedníku okapávat do misky. Poté okurky ještě lehce vymačkáme. Zakysanou smetanu rozmícháme společně s bylinkami nasekanými nadrobno a zbytkem moučkového cukru. Přimícháme okurku a opepříme podle chuti. Před podáváním lehounce poprášíme mletou paprikou.

Jahodový koktejl s vločkami
3 lžíce ovesných vloček
130 g jahod
180 g zakysané smetany Yoplait 11%
5 lžic cukru
Mléko podle libosti

Ovesné vločky vložíme do mixéru a na sucho rozmixujeme. Poté do mixéru přidáme jahody, zakysanou smetanu a cukr a vše důkladně rozmixujeme. Podle libosti naředíme mlékem a znovu promixujeme. Před podáváním necháme důkladně vychladit.

Lehký malinovo borůvkový dezert
150 g mražených borůvek
150 g mražených malin
250 g zakysané smetany Yoplait 11%
3-5 lžic cukru (podle chuti)
mléko (podle libosti)

Zmrzlé borůvky a maliny vložíme do mixéru a nahrubo rozmixujeme. Směs dáme stranou a do mixéru dáme zakysanou smetanu a cukr. Rozmixujeme do krémové konzistence a podle toho, jak tekutý koktejl chceme, přidáme mléko. Na dno misky dáme část ovocné směsi, kterou překryjeme vrstvou našlehané smetany. Na vrch dáme zbytek ovoce a podáváme.

Třešňový koktejl se zakysanou smetanou
180 g zakysané smetany Yoplait 11%
3-4 sáčky vanilkového cukru (podle chuti)
½ hrnečku třešní (lépe kompotovaných)
10 ml griotky

Zakysanou smetanu, vypeckované třešně, cukr a griotku dáme do mixéru a pozvolna rozmixujeme do hladka. Ve finále by směs měla být přiměřeně tekutá, aby šla vypít. V případě potřeby doplníme mlékem. Před podáváním dáme na chvíli vychladit.

Zdroj: Archiv společnosti Yoplait, článek připraven ve spolupráci s odborníkem na výživu ze společnosti ATAC, www.kurzyatac.cz

13.7.2011 12:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist