Mléčné výrobky a hubnutí

Reklamy o prospěšnosti živých jogurtových kultur nás masírují od rána do večera. Podle britských odborníků však kvašené mléčné výrobky s živými probiotickými kulturami prospívají zdraví v mnoha směrech a navíc pomáhají hubnout a udržet tělo v kondici.

Lidská střeva obsahují asi tisíc různých druhů mikroorganismů. Pokud je střevní mikroflóra správně rozvinutá a má dobrou skladbu, pak přispívá k dobrému zdraví a pomáhá udržovat správnou tělesnou váhu. Probiotické organismy totiž znesnadňují vstřebávání tuků ve střevech.

„Zvláště pozoruhodný byl vliv probiotik na žlučové kyseliny, které pomáhají tenkému střevu vstřebávat tuk. Probiotika oslabovala funkci těchto kyselin, takže u zvířat se pak hůře absorbuje tuk a tím jsou štíhlejší,“ tvrdí biochemik Jeremy Nicholson z Imperial College London, jenž výzkum účinků probiotik na střevní funkci zkoumal.

Střevní bakterie komunikují jedna s druhou, takže bez ohledu na jejich relativně malé počty, probiotika mají obrovský vliv na to, co tyto bakterie činí.

Pravidelný příjem kvalitních jogurtů, kefírů a dalších kysaných mléčných výrobků je zdraví prospěšný a pomáhá při redukci nadváhy.

Závěry výzkumu byly publikovány v odborném časopise Molecular Systems Biology.

18.1.2008 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist