Jak nahradit kalorické bomby zdravými pochoutkami

Není to ani tak množství snědeného jídla, jako zvyklosti při přípravě pokrmů, co nám brání shodit nechtěné kilogramy. Pokud vaše maminka vařila rajskou z celé pixly kečupu, děláte to možná také tak a nenapadlo vás, že to jde i jinak. Máme pro vás šest tipů, jak z denního menu odstranit pěkných pár stovek kalorií!

Místo dresingu nakládané papričky
Pouhé dvě lžičky plnotučného salátového dresingu obsaují v průměru 100 kalorií. Umíte si tedy představit, že když si jím vydatně zalijete svou čerstvě nakrájenou zeleninku, máte z lehkého oběda kalorickou bombu. Zahoďte dresingy a zkuste salát ochutit pokrájenou naloženou paprikou. Nejchutnější bude samozřejmě taková, kterou si doma vyrobíte sama – nejlépe za pomoci olivového oleje.

Místo krutonů sušené ovoce
Stejně jako dresingy, tak i smažené krutony přidávají salátům nadbytečné kalorie. Ačkoli vám na první pohled může připadat, že sušené ovoce nejde s čerstvou zeleninou dohromady, ve skutečnosti je to lahůdka, zvláště zvolíte-li sušený ananas, jahody nebo brusinky. A salát bude stejně křupavý…

Místo kupovaných hranolek domácí
Malá porce hranolek z rychlého občerstvení v sobě shovává zhruba 300 kalorií. Stovku jich ušetříte, když si doma nakrájíte brambory a opečete je v troubě na troše oleje. Při této přípravě je ani nemusíte loupat – slupka obsahuje spoustu cenných látek, které budou vašemu zdraví i štíhlé linii jen ku prospěchu. Ještě zdravější a dietnější jsou hranolky z kedlubny. Zní to neobvykle? Vyzkoušejte, uvidíte.

Do buchty místo oleje švestky nebo dýni
receptech na kakaové buchty si přeškrtněte skleničku oleje a napište si místo ní hrnek rozvařených švestek. Do světlé bábovky se spíš bude hodit uvařená, rozmačkaná dužnina dýně – v těstě se skvěle vstřebá a na chuti ji tam ani nepoznáte. Dezert tak bude ochuzený o nadbytečné kalorie i tuk a obohacený o vitamíny a vlákninu.

Místo kečupu čerstvá rajčata
Italské těstoviny zalité kečupem? Pravý Ital by takový barbarský krok nikdy nepodnikl. Povařená, propasírovaná rajčata poslouží při přípravě omáčky mnohem lépe. Základem může být malá plechovka rajského protlaku a k zahuštění se dá přidat lžíce mouky. Pořád lehčí a zdravější než kečup nadupaný cukrem a chemií.
[[related]]
Místo bílé rýže quinoa

Slyšela jste o jihoamerické obilnině jménem quinoa? Možná v souvislosti se zdravou výživou nebo světovými celebritami, které ji ve své kuchyni rády využívají. Hrnek uvařené quinoy obsahuje sice jen o 50 kalorií méně než stejné množství bílé rýže, je v něm ale přítomna dvojnásobná dávka proteinu, díky němuž si udržíme pocit nasycení delší dobu. Quinoa svou strukturou připomíná kuskus a dá se z ní připravit chutné rizoto nebo snídaňová kaše, přimíchat ji můžeme i do salátů a polévek.

18.5.2012 12:00| autor: Libuše Burger

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist