Hubnutí: Jak odolat sladkostem

Novoroční předsevzetí shodit špíčky jste nastartovala se vším nadšením, servírujete si dušené libové maso se saláty a snídáte celozrnné pečivo, kila by se shazovala téměř sama… kdyby nebylo té proklaté chuti na sladké! Jen kostičku čokolády – a hups, už ji slupnete celou.

Řada žen se nedokáže bez sladkostí obejít. Proč vlastně? Sladká chuť je příjemná, může být až návyková a zahání stres. Nestíháte v práci, žaludek je stažený nervozitou, cítíte se vyčerpaná, tak si zkrátka dopřejete čokoládovou tyčinku a hned se cítíte lépe. Ovšem o nějakou tu stovku kalorií těžší. Spousta z nás má podvědomě zafixované spojení sladkého s úlevou už z dětství, kdy nám byly podávány pamlsky za odměnu. Jde ale o iluzi – sladkosti zvednou náladu jen na chvíli, poté následuje ještě větší propad a pocit hladu. Je to dáno tím, že na nadměrnou dodávku cukru do organismu reaguje inzulin, který hladinu cukru v krvi sníží ještě na nižší úroveň, než byla původně. A neodolatelná chuť na sladké je zpátky…

Překonáte-li se, a sladkosti ze svého jídelníčku při dietním režimu zcela vyloučíte, nemusíte se bát, že by tělo trpělo nedostatkem cukru. „Při hypoglykemii je v popředí únava, žízeň, mdloby a někdy až komatózní stav. Chuť na tatranku to obvykle opravdu není,“ říká psycholožka Zdeňka Sládečková. Pravidelná vyvážená strava je naopak proti sklíčeným náladám a únavě významnou prevencí. Důležité je, jíst alespoň pětkrát denně, aby organismus netrpěl deficitem energie a nevyžadoval náhlou záchranu v podobě kalorické bomby. V jídelníčku by se měly objevit potraviny bohaté na bílkoviny a vlákninu.

Po čem sáhnout místo sladkého:

Čerstvé ovoce – nejzdravější volba. Mísu s ovocem si doma postavte tak, abyste ji měla odevšud na očích a každodenně ji doplňujte. Ovocnou svačinu si berte i do práce a přijde-li vám na oběd návštěva, nač péct štrůdl? Jako dezert připravte exotický ovocný salát.

Sušené ovoce – obsahuje více cukru, a nemělo by se to s ním proto přehánět, ale rozhodně našemu tělu poslouží víc než sladkosti. Například v sušených meruňkách najdeme spoustu železa, draslíku, hořčíku a vitamínu C. Sušené švestky zase usnadňují trávení díky vysokému podílu vlákniny.

Bílý jogurt – lahodnou chuť mu dodáte lžičkou medu nebo rozmačkaným ovocem – vhodné je pro tento účel zvolit ovoce sladší, třeba banán, mango nebo zralou broskev. Ve srovnání s chemickými přeslazenými ovocnými jogurty z obchodů je to skutečná lahůdka.

Celozrnné sušenky – projděte obchod se zdravou výživou a řiďte se složením uvedeným na obalu. Pro boj s chutěmi si vyberte sušenky vyrobené z kvalitních surovin a s nízkou energetickou hodnotou.

Müsli – mnozí výrobci müsli své směsi přislazují, čtěte proto vždy pozorně složení. Nejlépe uděláte, když si koupíte pytlík obyčejných ovesných vloček a namixujete si müsli se sušeným ovocem a oříšky podle vlastní chuti.

4.1.2011 10:00| autor: Adéla Seidlová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist