Femina.cz » Magazín » Hubnutí » Hovězí maso – co o něm možná nevíte

Hovězí maso – co o něm možná nevíte

Hovězí maso – co o něm možná nevíte

Magazín: Hubnutí | autor: Wanda | vydáno 07. 03. 2008

Hovězí maso má v porovnání s vepřovým spoustu předností.


Hovězí maso vyšší obsah bílkovin, nižší obsah tuků, vyšší koncentraci železa, zinku, selenu, kyseliny listové a vitaminu B12. Pro člověka je tak významným zdrojem živin a látek nezbytných pro krvetvorbu.

Průměrný obsah tuku ve 100g hovězího masa je 3 až 8g, zatím co bílkovin má přibližně 20g. Vyrovná se tedy kuřecímu, které má opět podle druhu 1 až 8g tuku a 21 až 29g bílkovin. U kuřecích prsou je to 3g tuku a 29g bílkovin.

Kupujte správně zabalené

Na rozdíl od drůbežího masa, které lze upravovat a konzumovat prakticky ihned, by hovězí mělo vyzrát, protože teprve potom se stává křehčím. Znalci doporučují kupovat chlazené maso balené v ochranné atmosféře – tzv. MAP. Díky tomuto balení si maso zachovává svou křehkost a šťavnatost, protože neosychá v důsledku kontaktu s okolním vzduchem. Polystyrénová vanička obalu udržuje stabilní teplotu masa, balené maso je tudíž méně citlivé na změnu teploty během přenosu z nákupu domů. Pak ho ale co nejdříve dejte opět do ledničky.

Změna barvy

Hovězí maso má specifickou vlastnost, kterou je jeho částečná změna barvy při zamezení přístupu kyslíku. Například když položíme hovězí maso na talíř do lednice, může se na jeho spodní straně, která byla v kontaktu s talířem, objevit šedá skvrna. stejně tak se může tato změna barvy projevit i v MAP balíčku masa, právě v místě, kde se maso dotýká obalu, nebo jiného kousku masa. Do místa kontaktu masa s podložkou nebo jinými kousky masa se nemůže dostat kyslík, což může změnit červenou formu krevních barviv masa – myoglobinu a hemoglobinu – na formy s šedým nádechem. Změna ale nemá vliv na kvalitu masa a je částečně vratná při opětovném zpřístupnění vzduchu k dané části masa.

Dobrou chuť!

Stejně jako láhev vína by se měla nechat před naléváním chvíli otevřená, aby se k vínu dostal vzduch a zvýraznil jeho chuť, tak i hovězí maso je dobré nechat tzv. vydýchat, než ho začnete tepelně upravovat.

Co se týče stravitelnosti, ta závisí od množství tuku a způsobu úpravy. Po všech stránkách je samozřejmě lepší libové maso upravené na grilu, nebo vařené. Na tuku smažené maso je hůře stravitelné.

 

(100g) Bílkoviny (g/100g) Tuky (g/100g) kcal
Plec 13 7,5 122
Žebra 19,3 14,8 185
Roštěnec 28,8 14 240
Svíčková 20,6 7,6 150
Bok 19,1 0,6 180
Kýta 20,6 4,5 128
Hovězí zadní  15 9,8 148

 

 

Další články z rubriky

Komentáře (1)

Datum Autor Nadpis
17. 04. 2011 stepanecka Mě připadá hovězí... (reakcí: 1)

Testy kosmetiky

Bourjois Tekutý korektor s výtažkem z ovoce Healthy Mix

Bourjois Tekutý korektor s výtažkem z ovoce Healthy Mix

Korektor pro sametově jemnou a zdravou pokožku!

Testy kosmetiky: Dekorativní | vydáno 28. 02. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Štír

28. 02. 2017 Horoskop Štír

Poslední dobou jsi roztěkaná a práce ti vůbec nejde od ruky. Zkus se zaměřit vždy jen na jednu činnost a nauč se začí... Celý horoskop

Karta dne

Svět
Máš příležitost zakončit složité životní období, dokončit karmické záležitosti a osvobodit se tak od svazujících vzorců minulosti. Dnes můžeš mít velmi šťastný a rados...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Online výklad karet, stárnutí i nevěra an...

Byla jsi někdy nevěrná? Nebo někdy někdo byl nevěrný tobě? Ať už jsi byla ty sama hlavní aktérkou nebo tou, které byl...

Celý článek

Módní policie

TOPlist