Femina.cz » Magazín » Hubnutí » Hovězí maso – co o něm možná nevíte

Hovězí maso – co o něm možná nevíte

Hovězí maso – co o něm možná nevíte

Magazín: Hubnutí | autor: Wanda | vydáno 07. 03. 2008

Hovězí maso má v porovnání s vepřovým spoustu předností.


Hovězí maso vyšší obsah bílkovin, nižší obsah tuků, vyšší koncentraci železa, zinku, selenu, kyseliny listové a vitaminu B12. Pro člověka je tak významným zdrojem živin a látek nezbytných pro krvetvorbu.

Průměrný obsah tuku ve 100g hovězího masa je 3 až 8g, zatím co bílkovin má přibližně 20g. Vyrovná se tedy kuřecímu, které má opět podle druhu 1 až 8g tuku a 21 až 29g bílkovin. U kuřecích prsou je to 3g tuku a 29g bílkovin.

Kupujte správně zabalené

Na rozdíl od drůbežího masa, které lze upravovat a konzumovat prakticky ihned, by hovězí mělo vyzrát, protože teprve potom se stává křehčím. Znalci doporučují kupovat chlazené maso balené v ochranné atmosféře – tzv. MAP. Díky tomuto balení si maso zachovává svou křehkost a šťavnatost, protože neosychá v důsledku kontaktu s okolním vzduchem. Polystyrénová vanička obalu udržuje stabilní teplotu masa, balené maso je tudíž méně citlivé na změnu teploty během přenosu z nákupu domů. Pak ho ale co nejdříve dejte opět do ledničky.

Změna barvy

Hovězí maso má specifickou vlastnost, kterou je jeho částečná změna barvy při zamezení přístupu kyslíku. Například když položíme hovězí maso na talíř do lednice, může se na jeho spodní straně, která byla v kontaktu s talířem, objevit šedá skvrna. stejně tak se může tato změna barvy projevit i v MAP balíčku masa, právě v místě, kde se maso dotýká obalu, nebo jiného kousku masa. Do místa kontaktu masa s podložkou nebo jinými kousky masa se nemůže dostat kyslík, což může změnit červenou formu krevních barviv masa – myoglobinu a hemoglobinu – na formy s šedým nádechem. Změna ale nemá vliv na kvalitu masa a je částečně vratná při opětovném zpřístupnění vzduchu k dané části masa.

Dobrou chuť!

Stejně jako láhev vína by se měla nechat před naléváním chvíli otevřená, aby se k vínu dostal vzduch a zvýraznil jeho chuť, tak i hovězí maso je dobré nechat tzv. vydýchat, než ho začnete tepelně upravovat.

Co se týče stravitelnosti, ta závisí od množství tuku a způsobu úpravy. Po všech stránkách je samozřejmě lepší libové maso upravené na grilu, nebo vařené. Na tuku smažené maso je hůře stravitelné.

 

(100g) Bílkoviny (g/100g) Tuky (g/100g) kcal
Plec 13 7,5 122
Žebra 19,3 14,8 185
Roštěnec 28,8 14 240
Svíčková 20,6 7,6 150
Bok 19,1 0,6 180
Kýta 20,6 4,5 128
Hovězí zadní  15 9,8 148

 

 

Další články z rubriky

Komentáře (1)

Datum Autor Nadpis
17. 04. 2011 stepanecka Mě připadá hovězí... (reakcí: 1)

Testy kosmetiky

Gliss Kur Šampón Ultimate Color

Gliss Kur Šampón Ultimate Color

Pro zářivý lesk vlasů...

Testy kosmetiky: Vlasová | vydáno 05. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Ryby

05. 12. 2016 Horoskop Ryby

Příliš důvěřuješ lidem, kteří si tvou důvěru nezaslouží. Měla by sis udělat velmi důkladnou inventuru kamarádů. Zjist... Celý horoskop

Karta dne

Sedm pohárů
Zpráva, která k tobě přichází, tě velmi nemile překvapí. Budeš postavena přes složité a náročné rozhodování. Nic neuspěchej, dopřej si dostatek času na odpověď a pořád...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Módní policie

TOPlist