Femina.cz » Magazín » Hubnutí » Glykemický index, dejte si na něj pozor!

Glykemický index, dejte si na něj pozor!

Glykemický index, dejte si na něj pozor!

Magazín: Hubnutí | autor: redakce | vydáno 27. 11. 2009

Tuky už nesedí osamoceně na lavici obžalovaných. Za vznik obezity a kardiovaskulárních nemocí nesou odpovědnost i sacharidy v nevhodném složení a množství. Je proto důležité znát glykemický index potravin.


Ještě v době nedávno minulé jsme slýchali ze všech stran doporučení zvýšit spotřebu komplexních sacharidů, konkrétně tedy těstovin, rýže, brambor, pečiva a dalších obilovin. Tato snaha vycházela z logického předpokladu, že pokud chceme snížit spotřebu tuků, musíme je nahradit něčím jiným a sacharidy se zdály být tím nejvhodnějším zástupcem. Několik dalších tipů a rad najdete v článku Nenápadné skrýše tuků.


Postupně ovšem klinická praxe začala odhalovat nové skutečnosti. Bylo zjištěno, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více, jiné méně. Čím více po jídle stoupne glykemie, tím více se musí vyplavit inzulínu (hormonu, který produkuje slinivka břišní). Čím více inzulínu, tím větší je tendence k ukládání tuku v organismu. Lze tedy říci, že pokud budou dva lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, zhubne více ten, který bude jíst potraviny s převážně nižším glykemickým indexem.


Člověk, který ve velké míře konzumuje potraviny s vysokým glykemickým indexem (bílé rohlíky, bagety, hamburgery, pizza, koblihy) má častěji hlad a hlad se snaží utišit opět např. samotným pečivem (veden domněním, že samotný rohlík má přeci málo tuku) a tím se dostává do začarovaného kruhu. Správné tipy na stravování si můžete přečíst v článku Hubnutí: Naučte se jíst!

 

Kdo by měl hlídat výšku glykemického indexu nejvíce?
Konzumace potravin, které mají nízký glykemickým indexem, je výhodná pro všechny zdravé lidi jako prevence civilizačních chorob. Nejvíce ostražití by měli být obézní, diabetici a lidé, u nichž se vyskytují srdečně cévní choroby v rodinách. Jde totiž o to, že chronicky zvýšená hladina inzulínu v krvi (hyperinzulinémie) je samostatným rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních nemocí.


Jak se zjišťuje hodnota glykemického indexu?
Vychází se z hodnoty glykemického indexu glukózy, která má hodnotu 100. Index udává schopnost sacharidové potraviny zvýšit hladinu krevního cukru. Hodnoty se zjišťují experimentálně a zdaleka nejsou k dispozici pro všechny potraviny (množství informací se ale stále rozšiřuje). Čím více se hodnota blíží stovce, tím je pro obézní a diabetiky zákeřnější. Některé potraviny mohou hodnotu 100 i převyšovat.

Zdroj: AbecedaZdraví.cz

Další články z rubriky

Komentáře (0)

Tento článek ještě nikdo nekomentoval.

Testy kosmetiky

Prada Infusion D´Iris Eau de Parfum Absolue - EDP

Prada Infusion D´Iris Eau de Parfum Absolue - EDP

Orientálně-květinová vůně...

Testy kosmetiky: Parfumerie | vydáno 24. 01. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Kozoroh

24. 01. 2017 Horoskop Kozoroh

Dnes si dej pozor na prochladnutí, rýma a bolení v krku by ti mohlo znepříjemnit další dny, protože by sis nemohla do... Celý horoskop

Karta dne

Královna mečů
Teď je zapotřebí, abys byla objektivní a nedovolila své mysli, aby tě ovládl strach či pochybnosti. Zapoj zdravý selský rozum a rozhoduj se bez negativních emocí. Bude...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Online výklad karet, láska i módní přešla...

Taky ti připadá, že to všechno nějak moc letí? Leckdo ještě ani nestihl odstrojit vánoční stromeček a už nám startuje...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist