Femina.cz » Magazín » Hubnutí » Glykemický index, dejte si na něj pozor!

Glykemický index, dejte si na něj pozor!

Glykemický index, dejte si na něj pozor!

Magazín: Hubnutí | autor: redakce | vydáno 27. 11. 2009

Tuky už nesedí osamoceně na lavici obžalovaných. Za vznik obezity a kardiovaskulárních nemocí nesou odpovědnost i sacharidy v nevhodném složení a množství. Je proto důležité znát glykemický index potravin.


Ještě v době nedávno minulé jsme slýchali ze všech stran doporučení zvýšit spotřebu komplexních sacharidů, konkrétně tedy těstovin, rýže, brambor, pečiva a dalších obilovin. Tato snaha vycházela z logického předpokladu, že pokud chceme snížit spotřebu tuků, musíme je nahradit něčím jiným a sacharidy se zdály být tím nejvhodnějším zástupcem. Několik dalších tipů a rad najdete v článku Nenápadné skrýše tuků.


Postupně ovšem klinická praxe začala odhalovat nové skutečnosti. Bylo zjištěno, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více, jiné méně. Čím více po jídle stoupne glykemie, tím více se musí vyplavit inzulínu (hormonu, který produkuje slinivka břišní). Čím více inzulínu, tím větší je tendence k ukládání tuku v organismu. Lze tedy říci, že pokud budou dva lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, zhubne více ten, který bude jíst potraviny s převážně nižším glykemickým indexem.


Člověk, který ve velké míře konzumuje potraviny s vysokým glykemickým indexem (bílé rohlíky, bagety, hamburgery, pizza, koblihy) má častěji hlad a hlad se snaží utišit opět např. samotným pečivem (veden domněním, že samotný rohlík má přeci málo tuku) a tím se dostává do začarovaného kruhu. Správné tipy na stravování si můžete přečíst v článku Hubnutí: Naučte se jíst!

 

Kdo by měl hlídat výšku glykemického indexu nejvíce?
Konzumace potravin, které mají nízký glykemickým indexem, je výhodná pro všechny zdravé lidi jako prevence civilizačních chorob. Nejvíce ostražití by měli být obézní, diabetici a lidé, u nichž se vyskytují srdečně cévní choroby v rodinách. Jde totiž o to, že chronicky zvýšená hladina inzulínu v krvi (hyperinzulinémie) je samostatným rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních nemocí.


Jak se zjišťuje hodnota glykemického indexu?
Vychází se z hodnoty glykemického indexu glukózy, která má hodnotu 100. Index udává schopnost sacharidové potraviny zvýšit hladinu krevního cukru. Hodnoty se zjišťují experimentálně a zdaleka nejsou k dispozici pro všechny potraviny (množství informací se ale stále rozšiřuje). Čím více se hodnota blíží stovce, tím je pro obézní a diabetiky zákeřnější. Některé potraviny mohou hodnotu 100 i převyšovat.

Zdroj: AbecedaZdraví.cz

Další články z rubriky

Komentáře (0)

Tento článek ještě nikdo nekomentoval.

Testy kosmetiky

Adidas Osvěžující sprej do bot Shoe Refresh

Adidas Osvěžující sprej do bot Shoe Refresh

Pro pocit čistoty a svěžesti po celý den!

Testy kosmetiky: Tělová | vydáno 27. 02. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Střelec

28. 02. 2017 Horoskop Střelec

Návštěva, která se nečekaně objeví u tvých dveří, v tobě vyvolá mnoho rozporuplných pocitů. Nakonec strávíte velmi př... Celý horoskop

Karta dne

Svět
Máš příležitost zakončit složité životní období, dokončit karmické záležitosti a osvobodit se tak od svazujících vzorců minulosti. Dnes můžeš mít velmi šťastný a rados...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Online výklad karet, stárnutí i nevěra an...

Byla jsi někdy nevěrná? Nebo někdy někdo byl nevěrný tobě? Ať už jsi byla ty sama hlavní aktérkou nebo tou, které byl...

Celý článek

Módní policie

TOPlist