Ananas – co o něm nevíte

Ananas je lahodný, voňavý a jeho enzymy napomáhají hubnutí. V Karibské oblasti je pokládán dokonce za afrodisiakum.

Co je na něm dobrého?

Ananas obsahuje asi 90% vody, hodně draslíku, vápníku a sodíku. Dále množství organických kyselin, hlavně kyselinu citronovou, maleinovou a tartarovou. Obsahuje také síru, takže citlivější osoby mohou na jeho konzumaci reagovat bolestí hlavy. Vedle této široké škály vitamínů a minerálů obsahuje také velké množství biotinu, který působí pozitivně na zdraví vlasů, nehtů a kůže.
A nejznámější je asi enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny a tak působí příznivě na trávení, v kombinaci s biotinem, který podporuje fermentaci uhlohydrátů tak ulehčuje trávení a tím přispívá k úbytku váhy. Dále snižuje srážlivost krve, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě a uvolňuje svalstvo. Obsah kyselin působí na zažívání a také trochu močopudně.

Konzervovaný ananas ztrácí až polovinu svých účinných látek a také enzym bromelin se z velké části rozkládá. Mnohem cennější je tedy ananas čerstvý.

Pozor na nezralý!

Konzumovat je vhodné jen a pouze plně zralé plody, nezralé ananasy obsahují velké množství kyselin a to až takové, která vám může při konzumaci poškodit zubní sklovinu a podráždit žaludeční sliznici.
Ananas dozrává při pokojové teplotě, nikdy ho neskladujte v chladnu. Totéž platí pro skladování zralých plodů, ananas prostě chladničku nemá rád.

V kuchyni

Enzym bromelin štěpí bílkoviny na aminokyseliny, čehož lze využít i kuchyni, například při nakládání masa. Ananasová šťáva z něj učiní křehký a lahodný plátek. Lze ho kompotovat či přidávat do omáček. Nejlepší je ale čerstvý jen tak, nebo v kombinaci s jiným ovocem v salátech.

Čerstvý „sweet“ lepší než z konzervy

A pokud máte raději sladší ananas z konzervy, ale je vám líto, že jeho účinky nejsou samozřejmě tak výrazné, podívejte se v obchodě po ananasu sweet. Bývá sice trochu dražší, ale krásně voní a hlavně – chutná výtečně. Takže hrozí nebezpečí, že ho sníte na posezení. Přesto citlivé osoby reagují na čerstvý ananas nepříjemným podrážděním sliznice úst, takže jíst velké množství se moc nedoporučuje.

Foto: results24gym.com, loseweightandgainhealth.com, .e-health101.com, naturalfruitjuices.blogspot.com, womanandhome.com, dailyhealth-tips.blogspot.com, mimisfitfoods.com, suppersatisfaction.blogspot.com, mimisfitfoods.com, demotix.com, wierdling.longboys.net, insidenanabreadshead.com, thenest.com, freegreatpicture.com, coachcalorie.com

11.12.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist