Tajemství výroby octa znali již staří Babyloňané, kteří k jeho výrobě užívali datlových palem, v antice ho zase vyráběli z vína. V našich podmínkách se produkuje hlavně z vína nebo jablek.
Je škoda, že se na široké možnosti využití octa postupně zapomíná. Neudělá ti průvan v peněžence a má ještě jednu úžasnou přednost - je 100% ekologický. Nejsou známy žádné vlastnosti, které by škodily vodám a v čističkách je odbouráván rychle a beze zbytku. Ocet patří ke slabým kyselinám a vyskytuje se všude v přírodě. Vyrábí se výlučně biologickým procesem kysání lihu obohaceného živinami za pomoci octových bakterií. Potravinářský ocet, který se běžně používá v domácnostech, obsahuje 5 - 10 % kyseliny octové.
Použít ho můžeš jako konzervační činidlo, koření, lék i čisticí prostředek. V každé domácnosti se najde láhev kvasného lihového octa bratru za 10 korun litr. Kde nepomůže obyčejný bílý, hodí se jemnější jablečný – to zvláště při kosmetickém použití.
Při jeho použití je třeba mít na paměti, že obsahuje kyselinu octovou, což je žíravina, a proto ho ve většině případů musíme požívat zředěný minimálně 1:1.
Zdroj: archiv redakce