Léto ve sklenici: 5 netradičních receptů na luxusní marmelády
30 fotografiíVše o bydlení
Léto nejde nemilovat. Venku je nádherně, sluníčko láká ke koupání, povalování se na pláži, výletům a odpočinku. Dozrávají jahody, maliny, ostružiny a člověk neví, co by mlsal dřív. Aby ti léto zůstalo nejen ve vzpomínkách, pojď si ho zavřít...
marmelády moc nemusím,ale borůvkovou miluji
Třešňová marmeláda s čokoládou
1kg umytých, vypeckovaných třešní dáme vařit s 750 g cukru krystal, podle sladkosti třešní. Když se rozvaří, přepasírujeme přes síto. Přidáme šťávu z 1 citronu nebo polévkovou lžíci kyseliny citronové. Povaříme asi ještě 10 minut za stálého míchání. Hustotu zjistíme nalitím lžíce marmelády na porcelánový talíř, když po zchladnutí nestéká, je téměř hotovo. Pokud ještě teče, přidáme citronovou šťávu. Přidáme 200g nastrouhané hořké čokolády, nebo jemně nakrájené. Mícháme dokud se nerozpustí, necháme ještě povařit. Plníme do umytých, nahřátých sklenic, zavíčkujeme a postavíme na 20 minut na víčko. Sklenice se nahřívají proto, aby horkou marmeládou nepraskly. Po umytí je dáme na plech vyložený starou utěrkou do trouby na 80°C. Pokud dáváme do trouby i víčka, neměla by mít vyšší teplotu, aby se víčka nepoškodila. Tuto marmeládu děláme i z hrušek, ale teď je sezóna třešní. Pokud byste ještě nebyli o trvanlivosti přesvědčení, můžete zavařit v zavařovacím hrnci 20min/ 180°C.