Femina.cz » Magazín » Bydlení » Léto ve sklenici: 5 netradičních receptů na luxusní marmelády

Léto ve sklenici: 5 netradičních receptů na luxusní marmelády

Léto ve sklenici: 5 netradičních receptů na luxusní marmelády

Magazín: Bydlení | autor: Petra Martišková | vydáno 21. 06. 2016

Léto nejde nemilovat. Venku je nádherně, sluníčko láká ke koupání, povalování se na pláži, výletům a odpočinku. Dozrávají jahody, maliny, ostružiny a člověk neví, co by mlsal dřív. Aby ti léto zůstalo nejen ve vzpomínkách, pojď si ho zavřít do sklenic. Máme pro tebe super nápady na marmelády, které jen tak někdo nemá.

Víš, jak to říkávaly naše babičky... Až se léto zeptá, holka, co jsi dělala v létě, musíš mu odpovědět. A i kdyby se ti líbila odpověď ve stylu: pařila jsem, užívala si moře, sluníčka, festivalů, kin a výletů sebevíc, nebude to správná. Zima a babičky chtějí vidět spíž nacpanou k prasknutí. A nejen tradičními okurkami, čalamádami nebo červenou řepou, ale také marmeládami. A aby to nebylo tak nudné, našli jsme a vyzkoušeli pro tebe super recepty, které jsou všechno jen ne klasické. Vyzkoušej je, nebudeš litovat.

Co budeš potřebovat? 

Rozhodně se při zavařování neobejdeš bez ovoce, želírovacího prostředku a cukru. Potřebovat budeš také sklenice, do kterých pak marmeládu dáš, hrnec na vaření nebo domácí pekárnu, která ti práci hodně ulehčí, váhu a spoustu trpělivosti a elánu. 

Zásady správného zavařování

Ať už jsi zavařila tisíce marmelád, nebo jsi úplný nováček a letos se chystáš zavařovat poprvé, měla bys vědět, že k zavařování se nehodí všechno ovoce. Každý kousek ovoce, který chceš dát do sklenice, musí být nejen dobře omytý, ale hlavně nepomačkaný a už vůbec ne nahnilý. Nešetři na tom, tím že nahnilé kousky odkrojíš, neznamená, že se zbavíš plísně. Ta v ovoci zůstává a marmeláda se pak rychle zkazí.  

Co zavařovat? 

Zavařit se dá prakticky cokoliv. Klasické marmelády z jahod, meruněk nebo rybízu můžeš ozvláštnit třeba mátou, vanilkou nebo dalším druhem ovoce. Ke sladkým dobrotám se hodí nakyslé, skvělé pro zavařování je třeba takové kiwi nebo pomeranče, ale i ořechy nebo okvětní plátky růží. Fantazii se v tomto případě rozhodně meze nekladou. 

A teď už dost povídání a hurá na slíbené recepty:

Meruňková marmeláda s lístky máty

Potřebuješ: 

  • 1 kg vypeckovaných meruněk
  • 1 svazek máty
  • 1 kg želírovacího cukru (1:1)

Meruňky pokrájej, natrhej do nich mátu, přidej cukr a vše společně svař. Pokud chceš mít marmeládu jemnou, můžeš ji předtím, než ji naplníš do sklenic, rozmixovat. Pak už naplň sklenice až po okraj, zavíčkuj a na pět minut postav na víčko. A hotovo. 

 

Marmeláda z okvětních plátků růží

Potřebuješ:

  • 1 litr volně sypaných okvětních plátků růží
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 2 citrony

Okvětní lístky opláchni, odstraň bílou část, díky níž by byla marmeláda hořká, a přiveď ve vodě k varu. Nech 15 minut na mírném ohni a poté stáhni z ohně, aby vychladla. Přidej šťávu z citronů, cukr a znovu zahřej. Vař asi 30 minut. Správnou hustotu marmelády zjistíš, když trošku kápneš na talířek a necháš vychladnout. Pokud je po vychladnutí hustá, můžeš naplnit do sklenic. V opačném případě ještě chvilku povař. 

 

Džem z malin a rumu

Potřebuješ:

  • 1 kg malin
  • 500 g želírovacího cukru
  • 2 dcl rumu
  • 1 lžička kyseliny citronové

Maliny smíchej s cukrem a společně povař. Nech chvilku vychladnout a pak přidej rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřívej, dokud nebude mít tu správnou hustotu a můžeš plnit do sklenic.

 

Džem z ostružin s hruškami a ořechy

Potřebuješ:

  • 500 g ostružin
  • 500 g hrušek
  • 1 kg želírovacího cukru
  • 1 hrst vlašských ořechů 
  • 5 lžic citrónové šťávy

Omyté ostružiny smíchej s cukrem a nech odstát. Mezitím si pokrájej hrušky i ořechy. Hrušky dej do hrnce a podus s malým množstvím vody, poté přidej ostružiny s cukrem a vař, dokud směs nezhoustne. Úplně nakonec přidej ořechy a citronovou šťávu. Horké naplň do sklenic a otoč na víčko. 

Marmeláda s angreštem a vanilkou

Potřebuješ: 

  • 1 kg zeleného nedozrálého angreštu
  • 600 g želírovacího cukru
  • 1 ks vanilkový lusk

Angrešt odstopkuj a rozmixuj v mixéru. Přidej cukr a povař. Nakonec přidej vnitřek vanilkového lusku, smíchej a plň horké do sklenic. 

Tak co říkáš? Docela prima recepty, zase něco nového a neotřelého, že? Každá taková marmeláda si zaslouží být taky krásně uskladněna, nech se inspirovat, jak sklenice dekorovat v naší fotogalerii. A napiš nám svůj oblíbený recept na marmeládu do diskuze, budeme se těšit. 

Foto: Shutterstock.com, pinterest.com

Další články z rubriky

Komentáře (2)

Datum Autor Nadpis
22. 09. 2016 Lucka Loučná Děkuji za rady (reakcí: 0)
21. 06. 2016 IVANKA294 ... (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Givenchy Dahlia Divin Le Nectar de Parfum - EDP 30 ml

Givenchy Dahlia Divin Le Nectar de Parfum - EDP 30 ml

Vůně pro smyslnou ženu...

Testy kosmetiky: Parfumerie | vydáno 06. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Vodnář

06. 12. 2016 Horoskop Vodnář

Pokud tě šéf bude chtít vyslat na služební cestu a ty nebudeš chtít vyrazit, s klidem odmítni. Není to tak důležité, ... Celý horoskop

Karta dne

Smrt
Cokoliv tě trápí, máš velkou příležitost jednou provždy smést ze stolu, na nic již nečekej a začni jednat. Pusť se do odstraňování všech překážek, které ti stojí v ces...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Módní policie

TOPlist