Jak ušetřit až 20.000 Kč ročně? Nauč se skladovat potraviny správně

Plýtvání se stalo smutným fenoménem dnešní doby. Díky nevhodnému zacházení s potravinami v supermarketech a špatným návykům pro jejich uchovávání doma často po pár dnech část nákupu vyhazujeme. Jak v roce 2016 ušetřit až 20 000 Kč? Víme jak na to.

Věděli jste, že Česko prý vyhazuje nejvíce potravin z celé EU a podle některých průzkumů jedna rodina s dítětem ročně vyhodí potraviny za neuvěřitelných 20 000 korun? Jaké chyby děláme nejčastěji nám odtajnil Petr Vyhnálek, který 14 let fungoval v čele společnosti Globus a nyní dohlíží na čerstvost a kvalitu potravin nové rozvážkové služby Kolonial.cz.

Potraviny neuchovávejte v původních obalech

„I když můžou obaly potravin působit lákavě, po jejich otevření většinou ztrácejí svou funkci. Potraviny v polootevřených sáčcích mohou navlhnout, může se do nich dát plíseň nebo otravný hmyz“, varuje Petr Vyhnálek.

Mouku, rýži, luštěniny a další sypké potraviny přesypávejte z původních obalů do skleněných nebo plastových dóz s pevným uzávěrem. Ovoce i zeleninu neuchovávejte v igelitových obalech – právě v nich dochází k zapaření a rychlejšímu zahnívání. Stejná pravidla dodržujete i u sýrů, které musí „dýchat“. Raději než do plastové folie je uložte do papíru na pečení. Jak uchovat pečivo co nejdéle v čerstvém stavu? Naše babičky nechávaly chléb zabalený v čisté bavlněné utěrce a to je ta nejlepší varianta i dnes. V igelitovém sáčku se zapaří a změkne, v papírovém zase do druhého dne úplně ztvrdne.

Každá potravina potřebuje jinou teplotu 

Obecné pravidlo, že co je v lednici, to se nezkazí, rozhodně neplatí. Některé potraviny vyžadují chlad pod 8°C, jiným bude lépe ve spíži“, radí Petr Vyhnálek. „I naše dodávky pro rozvoz potravin jsou tomu uzpůsobeny a skládají se z boxů o různé teplotě.“

Brambory, cibule a česnek patří do spíže, protože potřebují sucho a tmu. Do ledničky nedávejte ani pomeranče a jiné citrusy, ananas, banány, nebo třeba avokádo. Naopak do lednice patří jablka a hrušky. Kolem nich se ale rychle vytváří vlhké prostředí, což má neblahý vliv na jiné potraviny. Skladujeme je tedy odděleně. Listovou zeleninu a saláty můžete také uchovávat v pokojové teplotě na kuchyňské lince, připravte si na ně ale misku s vodou, ve které je necháte stát. To samé platí pro čerstvé bylinky.

Do mrazáku jen to čerstvé 

Velké množství lidí ukládá do mrazáku několik dní staré jídlo, které už nestihnou sníst. To není v pořádku. „Je třeba mít na paměti, že mrazák zpomaluje, ale zcela nezastavuje proces rozkladu potravin,“ upozorňuje Petr Vyhnálek.

Plánování nákupu 

Češi si velmi často ulehčují povinnost nakupování velkými nákupy jednou za měsíc. To s sebou ale nese riziko, že nejsme schopni všechny potraviny zpracovat včas a musíme část nákupu po čase vyhodit.

„Tento neblahý trend mě inspiroval k založení služby kolonial.cz,“ říká Petr Vyhnálek. „Snažíme se minimalizovat plýtvání potravinami, a proto se od nás ke koncovému zákazníkovi dostávají suroviny vždy v té nejčerstvější formě. Nedisponujeme žádnými velkými sklady a naši příručí vybírají potraviny od lokálních prodejců vždy až v den dodání zákazníkovi. Navíc pro potraviny už nikam nemusíte, dovezeme je až k vašim dveřím. Vy můžete doma zatím doma vymýšlet, jakou dobrotu připravíte.“

30.11.2015 2:00| autor: Komerční prezentace

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist