4 zásady čistého domova? Tohle lidé nezvládají!

To, co se na pohled třpytí a leskne, nemusí být hygienicky čisté! Kolikrát zdání klame! I v té nejnablýskanější kuchyni, jako je ta vaše, se to bakteriemi jenom hemží! Co udělat proto, aby se jim u vás nežilo tak dobře?

Mnoho lidí dělá zbytečné chyby, které bakteriím velice ulehčují život. Možná mezi ně patříte, možná ne. Ověřte si, jestli máte kuchyň jako klícku! Dodržujete tato čtyři základní pravidla čistoty?

1. Zásada čistých rukou 

U rukou to všechno začíná. Je nad slunce jasné, že po úpravě třeba syrového masa si je umyje každý. Ale děláte to i tehdy, než si z ledničky vytáhnete jablko nebo jiné ovoce a zeleninu? Chvíli před namazáním chleba s máslem? Pravděpodobně ne. A přitom časté umytí rukou je nejsnazší a hodně účinný způsob, jak zabránit rozšíření bakterií a dalších zárodků ve vašem domově! Takže umývat, umývat a zase jenom umývat! A nezapomeňte si před tím sundat všechny šperky, i pod nimi se toho může hodně skrývat!

2. Zásada krájecích prkének 

Součástí každé správné kuchyně je pracovní plocha a prkénko na krájení. Je lepší plastové, nebo dřevěné? To je vlastně úplně jedno, ale v ideálním případě by každý měl mít prkénka aspoň dvě. Jedno na maso, druhé na opracování pečiva, ovoce a zeleniny. Důvod je jasný.

Po krájení masa by se prkénko mělo vydrhnout octovým roztokem s horkou vodou. Po úpravě pečiva ho stačí jen oprášit a omýt jarem. V případě, že má prkénko nějaké závady, třeba praskliny a rýhy, raději se s ním rozlučte, i když ho máte rádi a bydlí s vámi od začátku. V rýhách a trhlinách se totiž schovává tolik bakterií, že by to nešlo ani spočítat! Fuj!

článek

3. Zásada skladování potravin 

Po nedělním obědě a kachně „se šesti“ se uklízí hodně špatně. Dřez plný nádobí počká, stejně jako uskladnění nesnědeného jídla do chladu. No jo, jenže pokrm kteréhokoliv druhu ponechaný v teplotě nad 20 stupňů Celsia, a to víc než dvě hodiny, je přímo ideálním prostředím pro líhnutí všech možných mikroorganismů a „breberek“, které raději nechtějte poznat! Pokud nehodláte riskovat, hrnec se zbytkem oběda dejte do lednice ihned, jak jídlo vychladne. V létě a v zimě, kdy se topí, na to myslete dvojnásob!

4. Zásada kuchyňských houbiček 

Těžko uvěřit, co se skrývá pod povrchem takových pomocníků, jako jsou houbičky, hadříky a jiné utěrky. Ve vlhkém a teplém prostředí se žije bakteriím stejně dobře, jako nám lidem v luxusní vilové čtvrti!

Hned jak houbičkou utřete kuchyňské plochy, roznesete zárodky těchto téměř neviditelných nepřátel všude možně. Takže co s tím? Nejlepší je každodenní dezinfikování. Není potřeba kupovat drahé prostředky, stačí houbičky ponořit na pár minut do vroucí vody, nebo na dvě minuty nechat povozit v mikrovlnce. I tak ale jejich život nelze prodloužit. Výměna je optimální po pár dnech používání. Děláte to taky tak?

Jak vy udržujete čistý domov a bojujete s bakteriemi? Napište nám o tom do diskuze.

Foto zdroj: profimedia.cz

24.9.2014 10:00| autor: Lucie Feiková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist