Pomóc! Honí mě ruční práce!

Patřím ke generaci, kterou má babička považuje za nejhorší. Příliš daleko od doby, kdy se dralo peří, stejně jako do doby, kdy zažijí renesanci ruční práce. Všechno si prý koupíme, ničeho si nevážíme, všechno roztrháme. A tak se ze mě snažila udělat v době, kdy jsem dospívala, lepšího člověka.

Pod stromečkem jsem rok co rok našla „překvapení“ v podobě pletacích jehlic, jimiž jsem si div nevypíchla oko, nebo sady na vyšívání s předkreslenými obrázky. Prý je pro mě ideální, protože je jednoduché. Babička však zapomněla na to, že na šití a vše, co se ho týká, jsem absolutní analfabet. A tak, ač jsem se snažila, výšivky vypadaly dost příšerně. Nakonec i babička prozřela a pochopila, že nikdy nebudu dokonalá a stůl mi budou moci zdobit jen její ručně vyšívané ubrusy.

Vrcholem mého ručního umění byl v pubertě řetízek…, to když babička zjistila, že jehlice se v mých rukou stávají nebezpečnou zbraní a vymyslela, že uháčkuji ubrus. Ovšem s háčkem jsem nebyla o moc úspěšnější, nebyla jsem schopná vytvořit cokoliv jiného, než jednořadý řetízek. Babička byla zoufala a v nadšení jí neuvedl ani fakt, že mě baví vyrábět bláznivé puberťácké náramky z bavlnek pomocí uzlíkování.

Taťka, ano čtete dobře, taťka neuvěřitelně ovládá šicí stroj. Tak nastalo i období, kdy jsem se rozhodla sama šít. Všechno mi bylo předvedeno, vysvětleno a jako trénink jsem obšila snad sto utěrek a přišila jim poutka. Pak nastal den D, kdy jsem si přinesla domů kus látky, ze které jsem si hodlala ušít šortky. Taťka mi dělal dozor a po několika minutách mě se slovy: „Ukaž, na to se nemůžu koukat!“ vyhnal od stroje a šortky mi ušil. Tak jsem zůstala i další zručností nedotčená. Až na mateřské dovolené jsem vzala znovu do rukou jehlice a chvíli dělala babičce radost oplétáním malého syna i sebe. Dnes už je pro mě připomínkou dávných časů jen hromada nespotřebované vlny v krabici pod postelí.

Nutno podotknout, že ne všichni v naší rodině jsou na ruční práce dřeváci, má teta by na své ruce potřebovala možná zbrojní pas, jak je má neuvěřitelně šikovné a sestřenice to zdědily po ní. Jak jste na tom vy a ruční práce? Jdou vám od ruky všechny, na které se jen podíváte, nebo jste schopná si přišít košili k teplákům?

Foto: profimedia.cz
19.4.2013 12:00

Další testy kosmetiky

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist