Zápisky z Paříže: Bon appétit!

Druhý ze série pařížských zápisků bude o jídle. Ochutnávání by bylo poněkud komplikované… tak nabízím aspoň spoustu fotek 🙂

Jak jsem psala v prvním „praktickém“ blogu, nejlepším místem, kde se kochat spoustou jídla, jsou pařížské otevřené trhy. Mají kouzelnou venkovskou atmosféru, ač uprostřed města, a hýří všemi možnými barvami a vůněmi. Zajímavé je, že navzdory očekávání, právě na trhu se domluvíte anglicky spíš, než třeba v supermarketu.
A je moc hezké pozorovat, jak spolu lidé na trhu mluví, smějí se a vtipkují, myslím, že to je asi to, co připomíná tu atmosféru venkova. Jako kdyby se všichni znali.

A místy je to trochu zoologická.

Miluju francouzskou cibulačku. Jako, úplně moc 🙂 Takže to byl jeden z mých hlavních cílů, který nezůstal neuspokojen. Pravá francouzská cibulačka totiž není řídký vývar s cibulí, s jedním vystrašeným toustíkem plovoucím na povrchu, jak je u nás nejčastěji servírovaná. Je to polévka intenzivní barvy i chuti, s pořádnou dávkou opečené bagety, ještě pořádnější dávkou sýra, a ještě k tomu je gratinovaná, aby sýr napovrchu hezky zhnědnul a polévka dostala trochu pečené „příchutě“.
Takhle nějak to vypadá.

A takhle nějak to vypadá, když to jednomu faaaakt chutná.

V Praze dostanete opravdu neuvěřitelnou cibulačku v Café Imperial. Dobrá je i v brasserii La Gare, ale orgastických výšin té z dílny Zdeňka Pohlreicha nedosahuje ani náhodou. Do La Gare se ovšem vyplatí zajít na klasickou francouzskou specialitu, kohouta na víně.

Další okouzlení: pekárny, neboli patisserie. Jsou doslova na každém rohu, to je jasné. Ale jde o to, že tak jako u nás se v každé prodávají kulaté koláče z kynutého těsta, meruňkové taštičky a štrúdl, tak v každé francouzské pekárně najdete luxusní vypiplané dezerty hned vedle čerstvě upečených baget. Magnifique!

A domácí koláče. Uuuuuuu!

K Francii patří samozřejmě i makronky, křehoučké barevné spojované pečivo klasických i hodně exotických chutí. Tenhle dort ozdobený makronkami je z rozkošného, ovšem taky nechutně drahého krámečku ve Versailles.

Nesmím zapomenout na créme brulée, pochoutku z opravdické vanilky, se zkaramelizovanou krustičkou, jenž je pevná na poklepání 🙂

Co na Paříži opravdu miluju, jsou všudypřítomná lahůdkářství s hotovými dobrůtkami. Bývají klasicky francouzská nebo italská, japonská, čínská, libanonská, prostě lecjaká 🙂 Pokud se chcete najíst rychle, levně, dobře, a třeba i zdravě, tak to je ono.

Končím, mám hlad.

23.5.2011 12:00

Další testy kosmetiky

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist